MYSTERIOUS SPECIES

announce

plakat

MYSTERIOUS SPECIES
tagline

Besmrtnost,,, za nekog nije samo san.

 

MYSTERIOUS SPECIES
sinopsis

A young woman's corpse was found in Topcider Park without a drop of blood. This upset the public. Had other cases been published and as well as the serial killer's signature which is leaving the bodies without a drop of blood, it would caused real panic.

Dr. Gergely is an anthropologist who is trying to follow their traces. He joins the investigation, because he's been searching for the proofs of vampires existence since his son was dissappeared. He's absolutely sure they live with us, just among us.

One sunny morning, out of a strange dream, a 20-year-old girl, Ljubica, woke up with the feeling that disturbing changes had taken place in her body. Suddenly she doesn't need the glasses she has since she was a kid, she suddenly hears, sees, smells ... from a distance. It suddenly feels unnaturally strong ...

An old vampire prophecy says: "... The One will come, child of the vampire and mortal, and will unite vampires and humans." But, there are other prophecy, totaly different, which worns that unification could bring Apocalypse. It created a huge conflict. So, in the vampire comunity, they fell, they know, the war is coming. The War between the believers in different prophecies.

 

 

SVET TAJANSTVENE VRSTE
"Tajanstvena vrsta" je priča o vampirima. Oni izgledaju potpuno isto kao mi i žive uz nas, prikriveni. Imaju super čula, brzinu i spretnost, a konzumiranjem krvi u organizmu im se pokreće proces regeneracije i podmlađivanja. To ih čini skoro besmrtnim. Jako retko imaju potomstvo, bilo iz odnosa sa ljudima, bilo među sobom, a i kad dobiju decu, ona obično izrastu u - smrtnike (kako zovu ljude). Inače, tek kad osoba završi odrastanje i dosegne fizičku zrelost - proradi gen dugovečnosti, aktivira se stvaranje novih matičnih ćelija u organizmu, rejuvenacija, regenerisanje oštećenih organa. Još ređe novi vampir nastane "pretvaranjem" (čoveka u vampira). Zato ih je veoma malo, zato skrivaju svoje postojanje. To je uslov njihovog opstanka. Oni sami su sećanje smrtnika preobratili u mitove, pa su ljudi uvereni da vampiri ne postoje. Sami sebe zovu - dugovečnim, a ljude - smrtnim. Ima ih svega oko 2000 na svetu.

Imaju svoju tajnu organizaciju - Krug. Krug broji dvanaest članova, dvanaest najmoćnijih vampira i samo oni imaju titulu Boros. Članstvo je doživotno, kao i titula, a tek smrću ili dobrovoljnim izlaskom nekog iz Kruga, otvara se mesto za novog borosa. Boros ipak može zadržati titulu i ako odluči da izađe iz Kruga. Zaštitni znak Kruga je crveni urobor. U vampirskoj hijerarhiji postoje i distraktori, nuodi, uglavnom vezani za borose. Svaki član Kruga ima dvanaest nuoda, a slobodnih distraktora ima svega desetak. Distraktori koji nisu nuodi - obično su nedruželjubivi pojedinci koji nisu želeli da uđu u Krug, ali imaju svo poštovanje svoje zajednice. Osnovni zadatak distraktora i nuoda je da uklanjajući tragove sakriju postojanje pripadnika svoje vrste. Oni su smenjivi. Iz redova nuoda se najčešće biraju novi borosi.

Neformalni vladar je Crvena Gospa, najpoštovaniji član Kruga, "majka" i zaštitnica Luke i Dagmara.

Zahvaljujući svojoj dugovečnosti, oni su i mentalno i finansijski nadmoćni. Kontrolišu gotovo sve bitne tokove u svetu, vojnu silu, fondove i trezore, pokreću i nadgledaju najvažnije naučne projekte.
Luka je veoma blizu dešifrovanja genoma dugovečnih. Njegova teorija je da se radi o ljudskom genomu sa neznatnim odstupanjima. Otkrio je u krvi vampira nestabilni hormon koji se luči posle unosa strane krvi, a izaziva stvaranje matičnih ćelija bez obzira na starost i stanje organizma, kao i virus koji ubrzava njihov rast, a to omogućava regeneraciju organa i organizma uopšte, podmlađivanje. Isti virus je smrtonosan za čoveka, osim za onog koji u sebi ima potencijalni vampirski gen. Zato su "pretvaranja" jako retka i završavaju se uglavnom smrću. Vampirski gen i lučenje hormona se inicijalizuju tek po završetku fizičkog sazrevanja, individualno, uglavnom oko dvadesete godine.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Univerzumom plovi svemirski brod "ark2eternity" sa misijom održanja i rasprostiranja inteligentnog života. Posada broda su Ajoni. Besmrtni su. Posadu predvodi Krona, Majka - avatar Glavnog kompjutera. U posebnim digitalnim skladištima nalaze se milioni digitalizovanih duša ljudi, koji povremeno dobijaju svoje avatare, time i fizički život, to su Ajoni. Sva njihova sećanja se sinhrono skladište, tako da u slučaju smrti tela, odmah biva stvoreno novo, avatar identičan sa prethodnim sa svim sećanjima do momenta smrti. Mogu se sporazumevati telepatski, čitati i kontrolisati misli i stvoriti kod subjekata sećanje na nepostojeća iskustva, čak i na snove.
Ark putuje brzinama većim od svetlosti. Razvijen je sistem putovanja kroz vreme, ali i izričita, kažnjiva zabrana uticaja na tuđe živote u prošlosti. Ark ima rešen način pribavljanja i korišćenja izvora energije.

Zabranjeni su pokušaji prelaska u paralelne svetove kao i bilo kakvi kontakti sa paralelnim svetovima. Svet mrtvih se smatra paralelnim svetom. Eksperimentalno je utvrđeno da svako uticanje na prošlost, promena u prošlosti - stvara paralelni svet. I da se istog trenutka kad se to dogodi - Ark i i Ajoni - nađu u novom, paralelnom svetu. Ark ne može da kontroliše ništa u vezi sa paralelnim svetovima i zato je to zabranjeno.

Snovi i vizije imaju posebno mesto u priči. Nekad su smatrani proročanstvima. Članovi posade "ark2eternity" mogu uticati na snove. To objašnjava mnoga proročanstva. Osim toga, kada član posade Arka utone u san, njegov duh se spaja sa duhom tog trenutka rođene bebe na Zemlji. Njihov san traje koliko i život te osobe. Tako stiču životna iskustva koja postaju deo brodske biblioteke, dragocene za uspostavljanje što srećnijih civilizacija u budućnosti.

Istorija, učiteljica života, sa vampirima i Arkom dobija nove elemente, neki istorijski događaji dobijaju i drugi aspekt. Zahvaljujući sećanjima vampira, koji dugo i mnogo pamte, snovima posade Arka, Ljubicinom istraživanju vampirske istorije, saznaćemo mnogo toga novog.

Politika je veština koja "igračima" donosi privilegiju da upravljaju sadašnjošću i znatno utiču na budućnost. Osim kod ljudi, ima presudan značaj i na Arku i kod vampira. Moćni se bore da plasiraju svoje ideje i nametnu svoje projekte. Političke igre usmeravaju ishode kampanja. Kod nas u "demokratskim" procedurama, kod Drugih na razne "njihove" načine.

„Tajanstvena vrsta“ je zamišljena kao saga, serija filmova koji imaju i svoju TV razradu, uvek sa zaokruženom pričom ali i sa "krajem" koji omogućava nastavak.

U pričama se prepliću prošlost i budućnost, snovi, sećanja, vizije.

Žanrovski, to je triler/misterija/ drama/SF/avantura, smeštena u paralelni, fantastični svet.